Chevron Annex (LEED Gold, 2013)

Introduction 

The Chevron Annex is part of the Chevron Science Building, located at 219 Parkman Avenue on Pitt’s main campus in Pittsburgh. It provides additional space for the Department of Chemistry’s synthetic and analytical chemistry labs. The Chevron Annex includes two new floors of chemistry research, a 30-person computer classroom, new student study and lounge space, a café, and a revitalized main entry lobby to the Chemistry department.

The 28,522 square foot building received its LEED Gold designation in 2013

Green Building Highlights 

  • Over 97% of the building’s construction waste was diverted from the landfill. 
  • Windows have high performance glazing, which reduces heat loss and helps minimize building-wide energy consumption.
  • Labs in the building were upgraded with fume hoods, helping reduce energy consumption. 
  • A heat recovery system helps improve energy efficiency. 
  • Daylight harvesting helps natural light make it into the building’s interior spaces, reducing energy consumption from artificial lighting.
  • Occupancy sensors automatically turn off lights when people are not present.
  • Low volatile organic compounds (VOC) paints, coatings, carpets, and adhesives help ensure indoor air quality is good.
  • Bicycle racks and showers help promote commuter use of active transportation.

Architect: Wilson Architects
Contractor: Mascaro Construction