Salk Hall Renovation (Under Construction; Pursuing LEED Certification)

Introduction 

Salk Hall is home to the University of Pittsburgh’s School of Pharmacy and the School of Dental Medicine — and famously where Jonas Salk carried out his research on the polio vaccine while at Pitt. The renovation includes renovations to the building’s sixth floor, which will provide additional classrooms and an improved office layout for the School of Dental Medicine. Floors 4 through 11 will also get upgrades to the building’s electrical, plumbing, mechanical and fire suppression systems. 

The 331,353 square foot project is pursuing LEED certification. 

Green Building Highlights 

  • The project is working to divert at least 75% of construction waste from the landfill.
  • Renovating an existing building instead of building new keeps embodied carbon in place.
  • Recycling locations throughout the building comply with University policy and efforts to reduce waste to landfill campus-wide.
  • Building products were regionally extracted and manufactured, containing recycled content, and / or FSC certified wood where possible.
  • High solar reflective roofs will reject more heat absorption, keeping indoor air temperatures cooler and reducing the need for air conditioning.
  • Low flow water fixtures will help reduce indoor water use by 30%.
  • Energy efficient ENERGY STAR equipment and appliances will be utilized to help reduce energy use.
  • Energy efficient HVAC systems will have control zones optimized for occupant comfort.
  • 100% of the project’s electricity will be renewable, covered by the University’s power purchase agreement with the Vesper Gaucho solar project less than 20 miles from campus.
  • High indoor air quality standards ensure the health of construction workers and future occupants.
  • Renovation uses low-emitting materials including adhesives, sealants, paints, flooring and composite wood.
  • Indoor spaces are designed for thermal comfort, with occupant surveys to verify that is achieved.
  • Given the density of Pitt’s campus, the project and University encourage the use of public transit and active commutes; no parking is being added.

Architect: Ballinger
Contractor: PJ Dick